Wat is interlandelijke adoptie?
Er is sprake van interlandelijke adoptie als een kind wordt overgebracht van het ene land naar het andere voor adoptie. In Nederland betekent dat dat een kind dat in het buitenland woont ter adoptie wordt overgebracht naar Nederland, waar de adoptieouder of adoptieouders wonen.
Hoeveel kinderen zijn er interlandelijke geadopteerd?
Tussen 1973 en 1983 werden er ruim 3000 kinderen vanuit Indonesië zijn geadopteerd. In 1983 stopte Indonesië met adoptie over de grens, vanwege alle misstanden.

Tussen 2002 en 2023 zijn er 11.589 kinderen interlandelijk geadopteerd, vanuit het buitenland naar Nederland, blijkt uit cijfers van het FIOM. In 2004 werden de meeste kinderen geadopteerd: 1307. Daarna nam het af tot 50 in 2023.

Adoptie: de cijfersHoeveel geadopteerden gaan op zoek naar hun wortels?
Zo’n 90 tot 95 procent van de geadopteerde mensen gaat op de een of andere manier op zoek naar hun wortels, schat René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, in. ,,Niet dat ze per definitie altijd op zoek gaan in hun geboorteland, maar bijna iedereen is wel bezig met het verleden. Ze zijn gescheiden van hun biologische ouders, op een vliegtuig gezet, en naar een totaal ander land gebracht. Dat levert bijna altijd vragen op: wie ben ik?’’

INEA, expertisecentrum interlandelijke adoptie, beaamt dat veel geadopteerden op zoek gaan. Maar ze plakken er geen cijfers op. ,,Iedere geadopteerde gaat er weer zo anders mee om. Soms ben je er niet of weinig mee bezig geweest, en dan triggert opeens iets je om toch op zoek te gaan’’, zegt Mirjam Boer, coördinator Psychosociale Ondersteuning.