Wat is foie gras? Wat is foie gras?
Foie gras is een delicatesse, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Het wordt gemaakt van een extra vette ganzenlever. De lever van de dieren moet tot ongeveer tien keer zo groot zijn dan normaal voor het maken van het gerecht.

Om dat te bewerkstelligen worden de vogels dwangmatig bijgevoed met extra voedsel. Vaak zoutige en vettige mengsels gemaakt van mais, granen en olie.

Dit wordt meerdere malen per dag in de maag gepompt door middel van een metalen buis.
Wat zijn de bezwaren van dierenrechtenactivisten?
Ganzen ondervinden meerdere gezondheidsproblemen door het vetmesten. Omdat de dieren obees worden kunnen ze aan het einde van hun leven vaak nog maar weinig bewegen. Ook ademhalen wordt steeds lastiger voor deze ganzen.

De vogels kunnen zelfs zo zwaar worden dat hun poten kunnen breken. Ook de manier waarop de voeding wordt toegebracht is controversieel. 'Dit veroorzaakt niet alleen angst, pijn en hijgen: de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie', schrijft stichting Wakker Dier.
Is het legaal in Nederland?
Ja en nee. In Nederland mag het niet op deze manier gemaakt worden. Wel is het toegestaan om het gerecht te eten en ook voor restaurants om het in te kopen en te serveren.

Veruit de meeste foie gras wordt in Frankrijk gemaakt, waar het wel is toegestaan. Daar is het een gebruikelijk gerecht en in 2005 tot cultereel erfgoed benoemd.