Zes huishoudboekjes uitgelicht door de redactie ABN Amro
In de app van ABN Amro kun je vanuit je rekeningoverzicht bovenin doorklikken naar ‘inzicht’. Daar zie je een overzicht van je inkomsten en uitgaven op maandbasis. Ook zie je of dat meer of minder is dan in eerdere maanden. Het handigste is het overzicht van de vaste lasten. In één oogopslag zie je alle abonnementen en andere vaste lasten én hoeveel daar gemiddeld per maand heen gaat. Lasten die je eens per jaar betaald, worden keurig door twaalf gedeeld. Zelf aanpassingen doen, budgetten bepalen of uitgaven categoriseren is niet mogelijk. Of het echt werkt als een huishoudboekje, is dus maar de vraag. Hoe dan ook, het doet wat het belooft: inzicht geven.
ING
Ook klanten van ING krijgen via de app inzicht in hun bankrekening en uitgaven. En dat is een behoorlijke uitgebreide tool. Je ziet je saldoverloop en de inkomsten en uitgaven. Die worden automatisch gecategoriseerd. Zelf kun je dat handmatig wijzigen als er iets niet klopt. Er zijn véél categorieën, maar een minpuntje is dat je zelf geen categorie kunt aanmaken. Per categorie kun je ook een budget instellen. Als je dat overschrijdt, kleurt de balk rood. Een leuke feature voor als je om duurzaamheid geeft: in de app kun je zien hoeveel broeikasgassen je uitstoot met jouw levensstijl en activiteiten en in hoeverre dat strookt met het Nederlandse gemiddelde.
Rabobank
De Rabobank-app is al best goed in het indelen van je uitgaven in categorieën. Een overzicht in staafdiagrammen geeft weer hoeveel geld je gemiddeld per maand uitgeeft en aan welke categorieën, zoals betaalverzoeken, huishouden en sport. Ook kun je op je betaalrekening vooruit kijken en zien welke incasso’s er aan komen. De Rabobank helpt daarnaast bij het instellen van budgetten. Stel, je wil maandelijks 150 euro uitgeven aan boodschappen. Dan houdt de app automatisch bij hoeveel je al hebt uitgegeven van dat budget. Ook biedt de Rabobank de mogelijkheid om spaarpotjes te maken binnen je spaarrekening waar je automatisch stortingen voor kunt instellen.
MijnGeldzaken
MijnGeldzaken is één van de grootste budgetteer-apps. Dat komt omdat het gelijknamige platform in 2019 de app van salarisverwerker AFAS overnam en zo in één klap 600.000 gebruikers extra had. De app is heel uitgebreid en bevat veel mogelijkheden. In een cirkeldiagram zie je in één oogopslag wat je hebt uitgegeven, welke uitgaven er verwacht worden en wat je nog te besteden hebt. De app maakt gebruik van beveiligde software om bankgegevens te importeren zodat dit huishoudboekje up-to-date is. Je kunt ook meerdere bankrekeningen koppelen en categorieën en budgetten aanmaken, maar dan moet je wel een abonnement afsluiten (vanaf 2,45 euro per maand).
Dyme
Na het openen van de Dyme-app zie je meteen welke afschrijvingen er aan komen en wat je saldo op dat moment is. Vervolgens verschijnen je vaste lasten, je uitgaven en inkomsten. Al je uitgaven worden gecategoriseerd: vervoer, eten en drinken, winkelen. De app is gratis. Er is ook een betaalde versie waarmee je bijvoorbeeld budgetten kunt instellen en kunt checken hoeveel bestedingsruimte je nog hebt. De handigste tool in deze versie is misschien wel ‘verlaag mijn rekening’, waarmee Dyme voor je op zoek gaat naar een goedkopere energierekening, verzekeringen en telefoonabonnement. Volgens de app zelf kan het voordeel oplopen tot gemiddeld 800 euro per jaar.
Spendee
Spendee categoriseert je uitgaven zelf. Sommige uitgaven moet je achteraf handmatig categoriseren omdat de app ze niet als zodanig herkent. Spendee heeft een gratis versie, maar dan moet je wel zelf je uitgaven en inkomsten invoeren. Neem je een abonnement, dan wordt alles automatisch voor je ingevuld. De premium versie geeft je ook de mogelijkheid tot het aanmaken van een gezamenlijke portemonnee met anderen, bijvoorbeeld voor vakanties. Alleen de eigenaar van de wallet heeft de betaalde versie nodig. In de Spendee-app kun je naast een betaalrekening ook andere ‘portemonnees’ toevoegen, zoals een e-wallet of crypto wallet.